Mitochondriën: nieuwe wetenswaardigheden

 

 

Moeite met afvallen 8 praktische tips voor vetverbranding

Mitochondriën: nieuwe wetenswaardigheden

 

 

Moeite met afvallen 8 praktische tips voor vetverbranding

Vier miljard geleden ontwikkelden mitochondriën zich uit een andere bacterievorm. Ze gingen een symbiotische relatie aan met een eencellig organisme, ‘archea’ genaamd. En daar was een van de eerste eukaryoten geboren, een meercellig organisme. De taak in deze symbiose voor de mitochondriën was aanmaak van energie. De archea-partner zorgde voor voedsel als basis van deze energie en een zekere mate van bescherming en afscherming voor het mitochondrium ten opzichte van de buitenwereld. De mitochondriën bleven aan boord, voorzien van hun eigen DNA en zijn in de loop van de evolutie een steeds grotere rol gaan spelen als regent van vele stofwisselingsprocessen.  En zo zijn ze onderweg ook bij ons mensen aangesloten. In jouw lichaam zit meer mitochondriaal DNA dan je eigen DNA. Het aantal per cel varieert van 2000 tot wel 4000. Alleen in fast twitch spiercellen vinden we heel weinig mitochondriën. Het aantal mitochondriën neemt wel 10% van je lichaamsgewicht in beslag.

Drukke baasjes

Mitochondriën zijn drukke baasjes. De meest bekende taak is de aanmaak van ATP en recycling van ADP. ATP is de enige stof die als energiedrager gebruikt kan worden voor allerlei stofwisselingsprocessen in de cel. Een enkele cel kan miljarden moleculen ATP per seconde produceren. Mitochondriën kunnen zichzelf voortbewegen door een cel heen, naar de plek waar op dat moment veel energie nodig is. Onze mito’s zijn fameus inzake deze energieproductie, maar ze doen nog veel meer. Ze spelen ook een belangrijke rol in de aanmaak van neurotransmitters en verschillende hormonen. Hun rol bij de aanmaak van GABA (rust en slaap), adrenaline (stress) en dopamine (beloning) is groot. En wat mogelijk nog meer belangwekkender is, is dat ze een schakel vormen in de epigenetica. Oftewel: het aan- of uitzetten van instructies gelegen op ons eigen DNA.

Stressregulatie

En hoe kan het ook anders, ze spelen een rol in de regulatie van stress. Dit bij fysieke stressoren als honger, ziekte, koude, intensief sporten met zuurstoftekort en ook mentale en emotionele stressoren: de ‘dreigende’ dreiging op basis van je persoonlijke geschiedenisboek. Ons brein blijkt een grote rol te spelen als ‘voorspeller’. En hier speelt het ‘better safe than sorry’ principe. De mitochondriën veranderen dan onze genexpressie en de mate van stofwisseling. Er vindt een verandering plaats in de energietoewijzing. Meer naar actiesystemen en minder naar rust, herstel en spijsvertering.

Deze rol is wat dubbel, want een teveel aan stress heeft een negatief effect op onze cellen. Een cel kan beschadigd raken en door de mitochondriën in een soort van slaaptoestand worden gezet. We noemen dit senescente cellen. Maar het kan nog erger, de mitochondriën zijn ook de sleutel tot apoptose. Een soort van laatste kamikazeactie van een beschadigde cel. De cel pleegt als het ware zelfmoord. Hiermee gaan de eigen mitochondriën van die cel ook ten gronde.

Verhogen levenskwaliteit

Het aantal en de werking van onze mitochondriën spelen een grote rol in je kwaliteit van leven. Hoe kun je hun aantal verhogen? Eigenlijk zijn we dan weer terug bij de basis. Omdat deze symbiotische kostgangers ook aan de basis staan van onze stofwisseling en productie van vele boodschappersstoffen en genexpressie. Het rijtje zal je bekend voorkomen: gevarieerd bewegen, in de natuur zijn, voldoende slaap, gezonde en gevarieerde voeding, een zuurstofrijke manier van ademhalen en leven volgens je bioritme. Zo zie je maar weer dat een proces onvoorstelbaar complex kan zijn en aan heel veel knoppen kan draaien en tegelijkertijd met de basis leefstijlregels simpel positief te beïnvloeden is.

Mooie wezens hè die zo een grote invloed hebben op ons? De vraag lijkt gerechtvaardigd: ‘Wie heeft hier wie gekoloniseerd?’

Heb je een vraag?

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Dat kan op verschillende manieren. Vul het contact formulier in of gebruik een van de opties hieronder.

Mail ons op info@schottenco.nl
Stel je vraag via Whatsapp

11 + 14 =