Moeite met afvallen? 8 praktische tips voor vetverbranding

Heb je moeite met afvallen, maar weet je niet waarom? Dit kan aan veel verschillende factoren liggen.     Deze 8 tips helpen je verder!

 

Moeite met afvallen 8 praktische tips voor vetverbranding

Moeite met afvallen? 8 praktische tips voor vetverbranding

Heb je moeite met afvallen, maar weet je niet waarom? Dit kan aan veel verschillende factoren liggen.    Deze 8 tips helpen je verder!

 

Moeite met afvallen 8 praktische tips voor vetverbranding

Afvallen is meer dan het tellen van calorieën

Als we het over gewichtsverlies hebben gaat het gesprek vaak over calorieën tellen. Hoewel het waar is dat een calorietekort kan leiden tot gewichtsverlies, ervaren veel mensen ondanks een calorietekort alsnog veel moeite met afvallen. Bovendien kan dit proces gepaard gaan met een verlies aan energie of een gevoel van lusteloosheid. Een valkuil is dat er vaak een overmatige focus ligt op het tellen van calorieën, terwijl effectief gewichtsverlies uit veel meer componenten bestaat. In deze blog duiken we dieper in op verschillende factoren die van invloed zijn op vetverbranding. We geven je 8 praktische tips die je direct kunt toepassen om effectief vet te verbranden.

Tip 1: Breng in kaart wat voor soort calorieën je eet

Niet elke calorie is hetzelfde, in de reageerbuis is dit misschien wel zo, maar in de praktijk niet. Voedingsstoffen zijn verschillend van opbouw en hebben vele functies in het lichaam. Elk voedingsmiddel bevat dan ook andere nutriënten. Daarnaast kost de afbraak van  bijvoorbeeld eiwitten meer energie dan die van koolhydraten. Wanneer de focus van een dieet puur gebaseerd is op het tellen van calorieën en een eenzijdig eetpatroon, kan dit ook leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Op lange termijn resulteert dit in een verminderde gezondheid (1).

Tip 2: Weet wat de impact van voeding op je hormonen is

Er zijn veel hormonen die een rol spelen bij het afvallen, vooral insuline is een belangrijke speler in dit proces. Nadat je hebt gegeten, maakt de alvleesklier insuline aan om glucose de cel in te krijgen. Wanneer de insulinespiegels in het lichaam hoog zijn zal de vetverbranding verminderd of zelfs stilgelegd worden (2). Wil je afvallen dan is het dus het wenselijk om je insuline laag te houden. Koolhydraten en suikers geven de hoogste insulinerespons. Meer vet verbranden kun je dus het beste bereiken door minder koolhydraten te eten en voldoende eiwitten en meer vetten te consumeren. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel en een betere gevoeligheid voor insuline, waardoor de vetverbranding sneller wordt aangesproken.

Tip 3: Vermijd stress

Elk lichaam reageert verschillend op stress, de één valt er van af en de ander komt er van aan. Het is wel duidelijk dat langdurige stress voor niemand gezond is. Een onderzoek toont aan dat een hoge waarde van het stresshormoon cortisol leidt tot overmatige vetopslag op de buik. Chronische stress kan ook de vetstofwisseling vertragen, wat het afvallen moeilijker maakt (3). Heb je dus moeite met afvallen maar kan je de reden niet goed verklaren? Stress kan de belemmerende factor zijn.

Tip 4: Kies voor minder eetmomenten op een dag

Elk eetmoment leidt tot een piek in het hormoon insuline. Wanneer iemand veel eetmomenten op een dag heeft (bijvoorbeeld meer dan 5 keer), zorgt dit ervoor dat de insulinespiegel hoog blijft. Als de insulinespiegel in het lichaam hoog is, zal er geen vet verbrand worden (4). Minder eetmomenten (bijvoorbeeld maximaal 3 per dag) zorgen voor een lagere insulinespiegel, waardoor er meer vetverbranding plaatsvindt. Intermittend fasting, regelmatig vasten, is ook een goed instrument om de vetverbranding te stimuleren.

Tip 5: Zorg voor een goede nachtrust

Chronisch slaaptekort leidt tot verstoring van de hormonale balans, waaronder een hogere concentratie ghreline. Ghreline is een hormoon dat de eetlust verhoogt, waardoor je meer gaat eten. Daarnaast worden de concentraties van het hormoon leptine lager, dit hormoon is onder meer verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel (5). Slaaptekort kan er dus toe leiden dat je meer honger ervaart en minder verzadiging, wat gewichtstoename tot gevolg kan hebben.

Tip 6: Pas je leefstijl aan op je bodytype

Veel mensen met overgewicht hebben het bodytype II B, dit lichaamstype is vergelijkbaar met de endomorf. Dit is het bodytype dat het meest gevoelig is voor overgewicht, mensen met dit lichaamstype worden vooral snel dikker van koolhydraten en suikers. Om je bodytype te achterhalen kun je onze bodytype-test doen, vervolgens kun je aan de slag met de adviezen uit de test. In ons boek ‘Leefstijladviezen afgestemd op je bodytype’ lees je alles over de verschillende bodytypes.

Tip 7: Voorkom dat het lichaam in de spaarstand komt

Wanneer het lichaam te lang in een calorietekort zit, kan het overgaan op de ‘spaarstand’. Dit is een reactie van het lichaam op een langdurig voedseltekort; tijdens deze reactie wordt de stofwisseling vertraagd (6). Dit kan weer leiden tot minder gewichtsverlies. Zorg er dus voor dat het lichaam niet te lang in een stevig calorietekort zit, maar eet voldoende met minder eetmomenten.

Tip 8: Eet meer eiwitten, vetten en vezels

Eiwitten, vetten en vezels staan bekend om hun verzadigende werking. Ook zorgen ze ervoor dat de bloedsuiker minder snel stijgt, hierdoor ervaar je na een maaltijd langer een voldaan gevoel. Eiwitten, vetten en vezels hebben zowel afzonderlijk als in combinatie met elkaar invloed op de verzadiging (7).

Wil je meer leren over gewichtsverlies of heb je zelf moeite met afvallen?

In de opleiding tot voedingscoach en leefstijlcoach leer je alles over voeding en gaan we diep in op de bovenstaande onderwerpen. Ben je al voedingscoach of heb je een gerelateerde opleiding gedaan? Dan is de bijscholing voedingscoach PLUS + wellicht iets voor jou. Heb je zelf moeite met afvallen of heb je andere vragen over leefstijl? Neem gerust contact op!

Referenties

(1) Pinnock, D. (n.d.). Why calories are deceiving. Dale Pinnock. https://www.dalepinnock.com/blog/why-calories-are-deceiving#:~:text=5,negative%20consequences%20on%20overall%20health

(2) Berardi, J. (n.d.). The truth about insulin, carbs, and weight loss. Precision Nutrition.  https://www.precisionnutrition.com/the-truth-about-insulin-carbs-and-weight-loss

(3) Bergland, C. (2016, January 26). Why does chronic stress make losing weight more difficult? Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201601/why-does-chronic-stress-make-losing-weight-more-difficult

(4) Metabolic Balance Nederland. (n.d.). Vetverbranding stimuleren: Wie wil dat nou niet? https://metabolic-balance-nederland.nl/blog-post/vetverbranding-stimuleren-wie-wilt-dat-nou-niet/

(5) Ask the Scientists. (n.d.). Sleep deprivation may increase food intake & promote obesity. https://askthescientists.com/sleep-deprivation-may-increase-food-intake-promote-obesity

(6) SheFinds. (n.d.). Impact of calorie restriction. https://www.shefinds.com/collections/impact-of-calorie-restriction/#:~:text=The%20Long%20Term%20Downsides%20Of,the%20day%20will%20make

(7) Fothergill, E., Guo, J., Howard, L., Kerns, J. C., Knuth, N. D., Brychta, R., … Hall, K. D. (2018). Persistent metabolic adaptation 6 years after “The Biggest Loser” competition. European Journal of Clinical Nutrition, 72(5), 673–680. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7

 

Heb je een vraag?

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Dat kan op verschillende manieren. Vul het contact formulier in of gebruik een van de opties hieronder.

Mail ons op info@schottenco.nl
Stel je vraag via Whatsapp

9 + 10 =