Psychosomatiek: Lichaam en geest, scheiding of synthese?

 

 

Moeite met afvallen 8 praktische tips voor vetverbranding

Psychosomatiek: Lichaam en geest, scheiding of synthese?

 

 

Moeite met afvallen 8 praktische tips voor vetverbranding

Hoofd, hersenen, brein, lichaam, geest, een lijf met spieren, botten en organen…zijn wij mensen inderdaad uit deze verschillende elementen opgebouwd? Om een complex systeem beter te kunnen begrijpen, kan het helpen om het in aparte delen te onderscheiden. De grootste scheiding die onderweg in de wetenschap is gemaakt, is die van lichaam en geest.

Er zijn aandoeningen die de geest betreffen en er bestaan lichamelijke aandoeningen. In de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er een stroming op in de gezondheidszorg die beiden juist onlosmakelijk met elkaar verbond. Er wordt gesproken van psychosomatiek, waarbij het lijf ons vertelt hoe het eigenlijk met ons gaat. Zo zou hoofdpijn een gevolg kunnen zijn langere tijd teveel aan je hoofd hebben. Of krijg je pijn in de nek, omdat je jezelf veel op je hals aan het halen bent. Soms lijken we wel een geestachtig lichaam te hebben. Of hebben we een lijf met een ‘kop’ erop die bepaalt wat we doen, hoe we ons voelen, en wat we ervaren. Het psychosomatische werk- en denkmodel biedt mooie metaforen die tot zelfinzicht kunnen leiden. Onze taal is daarbij ook grotendeels psychosomatisch van aard. Bovenstaande voorbeelden benadrukken deze zienswijze. Voor elk lichaamsdeel, structuur of orgaansysteem, onze taal spreekt in deze samenhang. Graag willen we hierbij een kanttekening plaatsen.

Een werkmodel kan namelijk tot tunnelvisie leiden, of zelfs een vorm van misbruik. Zo ontstond er een groeiende groep behandelaars die het psychosomatische model tot ultieme waarheid leek te verheffen. Er kwamen vuistdikke handboeken op de markt waarin je jouw ‘lichamelijke’ klacht kon opzoeken met een uitleg van de eigenlijk onderliggende oorzaak. Verdrongen processen of gevoelens die hun ventielfunctie opeisen via je darmen, rugspieren of galblaas. Dat je hoofdpijn kunt ervaren als je teveel aan je hoofd hebben, is voor iedereen begrijpelijk. Maar om kanker te bestempelen als het gevolg van een gebrek aan zelfliefde, en om te zeggen dat autisme is te wijten aan een stelselmatige afwijzing van een moeder, is extreem buiten proportioneel.

Een meer omvattend werkmodel is het bio psychosociale model van Georg Engel. Door een overmatige energie uitvraag op gebied van je biologie, mentaal emotionele toestand of sociale context tracht je stresssysteem de harmonie weer te herstellen. En dan kan de stress je treffen op systemen die al niet zo goed op orde waren bij jou.

Voorbeeld: tenniselleboog

Je ontwikkelt geleidelijk aan pijn aan de buitenzijde van je elleboog. Moderne MRI-scans, bloedonderzoeken, echo’s en andere manieren van technisch onderzoek die laten zien dat jouw pijn aan de buitenkant van je elleboog het gevolg is van een licht ontstekingsproces. En jij vroeg jezelf al constant af wat die pijn aan je elleboog toch kon zijn? Met een prachtige Latijnse diagnose naam wordt het proces geduid: epicondylitis lateralis. Dit betekent pijn aan de buitenkant van je elleboog door een milde ontsteking. Maar ja, eigenlijk wist je toch zelf al dat je pijn ervaarde aan de buitenkant van je elleboog? Maar in het Latijn klinkt dat net even indrukwekkender. Dan heb je namelijk echt iets aan je elleboog.

Maar hoe komt dat dan? Er zijn mensen die hebben niets anders gedaan dan anders en krijgen zomaar spontaan pijn. Een ander raadpleegt het psychosomatisch handboek en leest dat hij wellicht teveel grip op zijn/haar leven wil houden. Daarbij krijgt hij/zij het advies om dingen los te laten. De orthopeed zegt dat er sprake is van overbelasting en dat daardoor schade is ontstaan. Vervolgens komt de Arbo deskundige langs die een ergonomische muis regelt, de hoogte van de monitor aanpast en de instelling van de bureaustoel optimaliseert. En als de elleboog ondanks alle duidingen, adviezen en aanpassingen toch zijn eigen leven blijft leiden, continueert het lijden. Dan komt het moment dat je vanzelf te horen krijgt dat het tussen je oren zit en zijn we weer terug bij het brein. Is de oorzaak van je ondertussen chronisch geworden elleboogprobleem dan lichamelijk of geestelijk? Of spelen beide onderdelen een rol?

Ons advies

Laat dit allemaal los en formuleer je eigen antwoord. De inhoudsopgave van jouw psychosomatische handboek ligt in een eigen bio – psycho – sociale analyse. Kijk maar eens tot een jaar terug op je eigen tijdlijn. Waar zijn daar voor jou markante zaken geweest die (te)veel van je energie hebben gevraagd. Soms heb je het antwoord zelf in de hand.

 

Heb je een vraag?

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Dat kan op verschillende manieren. Vul het contact formulier in of gebruik een van de opties hieronder.

Mail ons op info@schottenco.nl
Stel je vraag via Whatsapp

11 + 9 =