Stressmanagement: 3 tips om jouw stress te verlagen

starten met stressmanagement

Stressmanagement: 3 tips om jouw stress te verlagen

starten met stressmanagement

Wat is stressmanagement?

Stressmanagement is niet alleen het kunnen ontspannen. Het gaat vooral over het leren omgaan met stressoren, zaken die we in het leven tegenkomen en die ons stress bezorgen. Stressmanagement helpt ons om onze stress te verminderen en ons beter te voelen. In onze drukke wereld is het belangrijk om op een goede manier te leren omgaan met stress. Het gaat niet alleen om rust nemen, maar ook om manieren te vinden om onze gedachten en gevoelens te beïnvloeden. Dat zorgt er voor dat we beter kunnen handelen. In deze blog lees je meer over stressmanagement en hoe je als werkgever jouw medewerkers kunt helpen in het leren omgaan met stress.

Wat is stress en hoe beïnvloedt het ons?

Wanneer een nieuwe uitdagende situatie of verandering in je leefsituatie op je afkomt, reageert ons lichaam met een stressreactie. Het kan optreden wanneer je je bedreigd, overweldigd of onder druk gezet voelt. Hoewel stress op de korte termijn nuttig kan zijn om je te helpen omgaan met moeilijke situaties, kan langdurige of chronische stress schadelijk zijn voor de gezondheid en welzijn. Stressmanagement is dan ook belangrijk, om te voorkomen dat je langdurige stress ervaart met alle gevolgen van dien.

Wanneer je stress ervaart, komt je lichaam in een staat van paraatheid, bekend als de “vecht-, bevries- of vluchtreactie.” Hierbij worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrijgegeven, wat leidt tot verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en gespannen spieren. Misschien heb je dit zelf ook wel eens ervaren. Dit fysieke mechanisme bereidt jou voor om te reageren op bedreigingen of uitdagingen.

De negatieve effecten van langdurige stress

Hoewel stress een natuurlijke reactie is,  kan het een negatieve invloed hebben op je welzijn als het te vaak voorkomt of te lang aanhoudt. Langdurige stress kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, slaapproblemen, angst en zelfs depressie. Het kan ook emoties beïnvloeden en zorgen dat je jezelf prikkelbaar, angstig of overweldigd voelt. Wanneer je vaker stress ervaart, is het dan ook zaak om dit zoveel als mogelijk terug te dringen. Dat doe je door stressmanagement toe te passen.

Symptomen van stress

Stress kent veel verschillende manieren om zich te uiten in je lichaam en geest. Niet iedereen heeft last van alle symptomen. Ook al herken je slechts een deel van de tekenen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen, zo voorkom je namelijk dat je steeds meer stress gerelateerde klachten krijgt.

Lichamelijke tekenen van stress omvatten een verhoogde hartslag, wat je kunt voelen als bonzen in je borstkas. Een verhoogde en versnelde ademhaling kan leiden tot hyperventilatie. Ook kan stress leiden tot gespannen spieren. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van een pijnlijke nek, schouders of rug. Hoofdpijn komt ook vaak voor als gevolg van spanning en stress. Zelfs de werking van je immuunsysteem kan afnemen waardoor je sneller en vaker ziek bent.

Dan heeft stress ook nog emotionele gevolgen. Zo voelen mensen zich emotioneel angstig en bezorgd over de toekomst. Zorgen stapelen zich op waardoor het steeds lastiger is om tot rust te komen. Stress kan er ook voor zorgen dat je sneller geïrriteerd raakt en een korter lontje hebt. Zo kan je stemming variëren van verdrietig tot boos, zonder dat er een duidelijke reden voor is.

Het meten van stress in de praktijk

Omdat stress een grote invloed heeft op het leven van veel mensen, staan de ontwikkelingen op dit gebied nooit stil. Wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om stress daadwerkelijk te meten? Dat zorgt ervoor dat stressmanagement effectiever kan worden ingezet. Stress meten wij middels de Omegawave, dit is een geavanceerd systeem dat inzicht geeft in de fysieke en neurologische toestand van het lichaam. De Omegawave meet verschillende fysiologische parameters, waaronder het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze reactie op stress. Het meet ook de hartslag, ademhaling, hersengolven en andere factoren die kunnen wijzen op verhoogde of zelfs uitgeputte  stressniveaus. Door het gebruik van de Omegawave kunnen wij stressniveaus beoordelen en de impact van stress op het lichaam beter begrijpen en hier op inspelen.

3x tips voor stressmanagement

Er is geen ‘quick fix’ voor het tegengaan van stress. Gelukkig kun je zelf wel invloed uitoefenen en je stressniveau verlagen. Dit noemen we stressmanagement. Lees hieronder een aantal tips die je helpen om stress onder controle te krijgen.

●      Het reguleren van de ademhaling
Een van de beste technieken is diepe buikademhaling, waarbij je langzaam inademt door je neus en je buik uitzet, gevolgd door een langzame uitademing door je mond terwijl je je buik weer intrekt. Deze ademhalingsoefening kalmeert het zenuwstelsel en vermindert je stressniveau.

●      Lichaamsbewustzijn vergroten
Door jezelf volledig te concentreren op het huidige moment en zonder oordeel te zijn, komt de geest tot rust en kun je je makkelijker losmaken van onnodige zorgen. Neem dus regelmatig een momentje om even te mediteren.

●      Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging draagt bij aan de vermindering van stress. Je hoeft geen intensieve training te volgen; zelfs een rustige wandeling in de natuur of wat stretchoefeningen kunnen al helpen. Beweging stimuleert de afgifte van endorfine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je jezelf positiever en meer ontspannen voelt.

Aan de slag met metingen en stressmanagement?

Wil jij meer inzicht in je eigen stressniveaus en weten hoe je deze kunt verbeteren of cliënten begeleiden op dit gebied? Bekijk dan onze workshop stressmanagement met de Omegawave.

Voor bedrijven bieden we maatwerkprogramma’s op het gebied van stressmetingen en stressmanagement. Zo help je jouw medewerkers naar een leven zonder stress. Wil je hier binnen jouw bedrijf mee aan de slag?  Neem dan zeker contact met ons op!

Heb je een vraag?

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Dat kan op verschillende manieren. Vul het contact formulier in of gebruik een van de opties hieronder.

Mail ons op info@schottenco.nl
Stel je vraag via Whatsapp

1 + 2 =

X