Vitaliteit wat kan ik daarmee? (1)

De week van de vitaliteit staat weer voor de deur. Wellicht worden binnen jouw bedrijf of instelling ook een aantal leuke activiteiten georganiseerd. Zelf smoothies maken, Mindfulness, een Yoga workshop, Mandala’s kleuren, een bootcamp, het aanbod is groot en divers. Maar na die week blijft alles vaak zoals het was. Het zijn leuke initiatieven met een onderliggende positieve intentie maar lange termijn effecten blijven uit. Wanneer het gaat om leefstijl en vitaliteit op een standvastig niveau te integreren dan komt er meer bij kijken. We gaan je meenemen in een aantal blogs over vitaliteit. Vitaliteit is bijna net zo’n container begrip geworden als het onderwerp stress uit de vorige afleveringen. Vitaliteit staat voor je levensenergie. Het is de drijvende kracht waarmee mensen fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal in het leven staan. Een vitaal persoon is besluitvaardig, toont veerkracht, ziet meer mogelijkheden dan problemen en heeft flexibele copingstijlen in stressvolle situaties. Er is voldoende energie voor de zaken die het leven van je vraagt en die jij vraagt aan het leven. Vitaliteit voedt daarbij je zingeving. Het ‘waarom, hoe en wat’ doe ik met en in mijn leven.

Vitaliteit in beeld

Bovenstaande voedde al je vermoeden dat het bij vitaliteit om veel meer gaat dan een weekje leuke dingen doen met elkaar. In de loop van de jaren hebben wij een Vitaalscan (YOUR VITAL Quality Scan) ontwikkeld. Mensen scoren zichzelf hier op items rondom vitaliteit. Wij werken met 10 items. Ze staan niet in volgorde van belangrijkheid, want dat kan voor ieder individu weer anders zijn. Ook is er overlap tussen de verschillende onderdelen. Het gaat om: gezonde en lekkere voeding – voldoende buiten zijn in de zon en in het daglicht – je passie en drijfveren – heldere doelen – voldoende bewegen met plezier – voldoende rust en herstelmomenten – een gezonde slaap – positieve mindset – een fijn sociaal netwerk onderhouden – momenten van zelfreflectie creëren. Aan het eind van deze scan worden de uitkomsten in een ‘spiderweb diagram’ gezet en daarmee zie je in 1
oogopslag waar (een) vitaliteitslek(ken) zit (ten).

Motivatie

De achilleshiel van het welslagen van elk leefstijlprogramma ligt op het gebied van de motivatie van de deelnemer. We kunnen de mooiste plannen hebben om zaken te veranderen en aan te pakken maar op maandagmorgen in ’the week after’ val je heel snel weer terug in je oude, vaste, veilige, geconditioneerde en ingeslepen patronen. En deze zijn niet altijd in overeenstemming met het behouden of verbeteren van je gezondheid. Daarom werken wij ook met een motivatiescan. Deze brengt haarfijn in beeld waar je verbeterpunt ligt op het gebied van motivatie. En dan kun je een vliegwiel effect krijgen. Je zet in op een zelf gekozen vitaal verbeterpunt. Dit doe je met een aantal kleine stapjes om mee te beginnen. En met ‘tips and tricks’ in je bagage om je motivatie te optimaliseren. En dan kun je een vliegwiel effect krijgen. Het is het beste dat iemand zelfstandig aan de slag gaat. Maar waar nodig kunnen we ook coaching inzetten om iemand aan de gang te houden. Heb je vragen? Kom gerust op de lijn. Wij zijn gewend om met grote groepen te werken maar de kleinere aanpak of individuele coaching daar kunnen we ook in voorzien.

Beloning

Vitaliteit, iets om jezelf bewust van te worden en actief mee aan de slag te gaan. Het is het mooiste cadeau om nu aan jezelf te geven om op latere leeftijd uit te pakken.

Succes!