Voorkom werkstress en zorg voor rust

Voorkom werkstress en zorg voor rust


Voorkom werkstress en zorg voor rust

Voorkom werkstress en zorg voor rust

Zo voorkom je werkstress onder medewerkers

Elke werkgever of HR-medewerker krijgt er vroeg of laat mee te maken: medewerkers die bezwijken onder werkstress. Het is een groeiend probleem in de arbeidswereld. Weet je hoe je werkstress in jouw team kunt tackelen? Dat begint bij het herkennen van signalen, maar waar moet je precies op letten? Vind je de gezondheid van jouw medewerkers belangrijk en wil je voorkomen dat ze gebukt gaan onder werkstress, ontdek dan wat jij hier als werkgever aan kunt doen!

Hierom is werkstress aanpakken zo belangrijk

Stress heeft veel manieren om zich te uiten en de symptomen zijn per persoon verschillend. Ook voor jou als werkgever kan uit de hand gelopen werkstress behoorlijk wat gevolgen hebben, waaronder:

 • Hoog verzuim
  Medewerkers die een hoge mate van werkstress ervaren, melden zich vaker ziek. Verzuim kan leiden tot hoge kosten, zeker wanneer een medewerker langdurig of buitensporig vaak ziek is.
 • Lage productiviteit
  Doordat medewerkers minder gemotiveerd en minder scherp zijn, neemt de productiviteit af. Projecten kunnen hierdoor vertraging oplopen en in het ergste geval komen zelfs deadlines in gevaar.
 • Minder tevreden werknemers
  Wordt door een medewerker chronische werkstress ervaren, dan leidt dit tot tal van andere problemen. Zo zijn ze vaak minder gemotiveerd en kan binnen het team een negatieve sfeer de overhand krijgen.

Hoe pak je werkstress aan?

Aanpak van werkstress is dus cruciaal, voor jou als werkgever of hr-medewerker maar ook voor je werknemers. Een gemotiveerde werknemer die zich goed voelt kan zich vele malen beter inzetten voor jouw organisatie dan iemand die te kampen heeft met werkstress. Maar hoe pak je dit als werkgever of HR-medewerker nu aan? Waar moet je op letten en bovenal: waar begin je? Om jou hierin te ondersteunen biedt Schott & Co workshops op maat voor bedrijven. We bespreken samen waar de pijnpunten liggen en hoe we dit kunnen aanpakken. Om je alvast op weg te helpen geven we je een aantal aanknopingspunten, waarmee je de eerste stappen kunt zetten in een stressvrije werkomgeving.

 1. Identificatie van werkstressoren
  Omstandigheden die bijdragen aan stress zijn er veel te noemen. Een aantal daarvan zijn: hoge werkdruk, onvoldoende inspraak, conflicten op de werkvloer, gebrek aan waardering en erkenning, ongezonde werkomgeving, gebrek aan toekomstperspectief. Dit zijn er slechts enkele, het is belangrijk om alle stressoren te kennen en bovenal te herkennen. Want pas als stressoren herkend worden kan er actie worden ondernomen.
 2. Strategie voor stressmanagement
  Zoals er veel stressoren zijn, zo zijn er ook heel wat strategie├źn om om te gaan met werkstress. Voorbeelden hiervan zijn mindfulness en lichamelijke beweging. Belangrijk is dat de aandacht volledig uitgaat naar de fysieke activiteit en dus wordt afgeleid van de stressvolle situatie. Tijdens de workshop ontdek je nog meer manieren om met werkstress om te gaan, zowel voor jou als werkgever of hr-medewerker maar ook voor je werknemers.
 3. Preventie van werkstress
  Zoveel stressoren, zoveel manieren om werkstress ook daadwerkelijk te voorkomen, hoewel dat soms makkelijker is gezegd dan gedaan. Laat dit je er echter niet van weerhouden om goed voor je medewerkers te zorgen. Immers, tevreden medewerkers helpen jouw bedrijf vooruit. Belangrijke pijlers voor het voorkomen van werkstress zijn een lagere werkdruk, het stellen van duidelijke verwachtingen en doelen, autonomie en een goede werk-priv├ę balans.
 4. Leefstijl en vitaliteit
  Niet alleen de werkomgeving en werkdruk is belangrijk. Een medewerker die goed voor het lichaam zorgt en een gezonde leefstijl heeft, is weerbaarder dan een medewerker die dat niet doet. Gezonde voeding en vitaliteit of beweging geven namelijk positieve receptoren af naar de hersenen waardoor uitdagende situaties gemakkelijker kunnen worden aangegaan.

Breng de rust terug met Schott & CO

De doorgewinterde trainers van Schott & CO hebben jarenlange ervaring waar jij van kunt profiteren. Zij doorzien je organisatie en geven een eerlijk advies over de stressoren en hoe je werkstress in jouw bedrijf kunt aanpakken. Ook kunnen zij de werkelijke stress meten bij je medewerkers door middel van de Omegawave en stellen ze desgewenst een vitaliteitsplan op. Trainingen voor het omgaan met werkstress kunnen inhouse worden gegeven. Zet de eerste stap om de rust terug te brengen in jouw bedrijf en neem vandaag nog contact met ons op. We bespreken dan de situatie en je verwachtingen en je ontvangt een vrijblijvende offerte.

 

Heb je een vraag?

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Dat kan op verschillende manieren. Vul het contact formulier in of gebruik een van de opties hieronder.

Mail ons op info@schottenco.nl
Stel je vraag via Whatsapp

4 + 1 =